Jarmo Koponen

Putinit erosivat – Kabajeva olympialaisiin

  • Presidentti Vladmir Putinin näköisestä henkilöstä on paljon kollaaseja netissä.
    Presidentti Vladmir Putinin näköisestä henkilöstä on paljon kollaaseja netissä.

Virallinen avioero vaan vahvistaa ilmeisen. On vaikea sanoa, vaikuttaako ilmoitus presidentti Vladimir Putinin matavaan kannatukseen, mutta tuskin ainakaan yhtä dramaattisesti kuin se, jos presidentti päättäisi sulkea internetin.

Silti tv-haastattelussa eilen tehty ilmoitus oli monelle shokki, koska 30 vuotta kestänyt avioliitto Ljudmilan kanssa loppuu juuri vuosipäivän kynnyksellä. Ensiarvioissa tapahtunutta luonnehditaan rohkeaksi ja inhimilliseksi. Salailu on lopetettu.

Facebookissa kirjoitettiin muun muassa siitä, että jos ilmoitus avioerosta olisi tullut ennen vaaleja, muilla olisi ollut mahdollisuuksia.

Toki perhearvot ovat tärkeitä, mutta toisaalta tiedämme, että venäläiset osaavat solmia käytännön avioliittoja. Ortodokseille avioero on aivan mahdollinen vaihtoehto. Venäjällä mennään edelleen nuorena naimisiin, eroja tapahtuu paljon.

Periaatteessa Putin voisi olla Venäjän tavoitelluin sinkku – aikaisemmin tätä titteliä on pitänyt muun muassa miljardööri Mihail Prohorov, josta on povattu uutta pääministeriäkin.

Blogeissa kirjoitetaan paljon. Niistä herää kysymyksiä enemmän kuin vastauksia. Mitä me tiedämme Putinin vaimosta Ljudmilasta paitsi sen, että hänen miehensä presidentti on omistautunut valtiolle ja kansalle.

Putin sanoi Russia 24 -haastattelussa, ettei hänen vaimonsa juurikaan halua esiintyä. Mutta tarkoittiko hän, ettei pysty. Toiseksi. Nyt alettiin jo heti odottaa tarinaa presidentistä ja urheilijasta avaamassa olympialaiset Sotshissa.

Sitten on tarina pojista

Poikamies Vladimir voinee piankin taluttaa alttarille uuden nuorikon, mutta onko hän kansanedustaja ja kilpavoimistelija Alina Kabajeva, jonka kanssa presidentillä väitetään olevan kaksi poikaa.

Venäjällä aihe on tabu. Suomessa viikolla vieraillut Anna Arutunjan kertoi Toimittajat ilman rajoja järjestön perustavassa kokouksessa, ettei kaikista aiheista kirjoiteta Venäjällä, vaikka ennakkosensuuria ei Venäjällä ole. Anna Arutunjan sanoi Helsingin Sanomille: En varmasti uskaltaisi kirjoittaa Putinin yksityiselämästä.

Tilaisuudessa Arutunjan muotoili asian niin, ettei Venäjällä ole järkevää kirjoittaa jotain sellaista, jonka joku voi tulkita henkilökohtaiseksi loukkaukseksi.

Putinin suhteista kirjoittavat rivit ovat harvenneet, mutta yksi näyttää pitävän yllä tarinaa. Leningradskaja Pravda nimisen nettijulkaisun suosituimpien juttujen esittelyssä lapsista on kerrottu amerikkalaisiin lähteisiin viitaten. Kyseessä on siis samanlainen ilmiö kuin Suomessa, jossa Kekkosen aikaan uutiset kierrätettiin Ruotsin kautta.

Lasten saaminen rakastajattaren kanssa ei tietenkään ole tavaton asia, mutta tasa-arvon kannalta se on sopimatonta. Eroamista sinänsä ihmetellään. Miksi ilmoitus tehtiin juuri nyt?

Putinin tiedottajan mukaan ilmoitusta erosta ei ollut etukäteen suunniteltu.

Maan entinen puolustusministeri Anatoli Serdjukov ajautui maan turvallisuuspalveluiden kanssa mahdottomaan tilanteeseen, kun Serdjukovin todettiin muuttaneen asumaan rakastajattarensa luokse.

Miljoonien korruption peittely oli helpompaa kuin suhteen

Sinänsä suhteiden paljastumiset eivät ole missään päin maailmaa johtajia kaatavia asioita. Seksiskandaalit myyvät monikymmenkertaisesti sen mitä muut skandaalit ja nekin käyvät todella hyvin kaupaksi. Mutta valehtelu on pakottanut suurempiakin nimiä eroamaan.

Toistaiseksi voidaan esittää arvioita, joita suotaneen, koska kyse on yhdestä merkittävästä maailman johtajasta ja hänen kyvystään tehdä harkittuja päätöksiä. Arviot voivat pitää paikkansa tai olla pitämättä. Kuka on kiinnostunut Venäjän päämiehen lapsista? Vastaan, että hyvin monet.

"Vladimir Putin (Ilta-Sanomien mukaan): Ljudmila Aleksandrovna mainitsi jo lapsemme. Me rakastamme heitä kovasti ja olemme heistä hyvin ylpeitä. He ovat kasvaneet ja heillä on oma elämänsä. Hehän ovat saaneet koulutuksensa Venäjällä ja asuvat pysyvästi Venäjällä. Ja Ljudmila Aleksandrovnan kanssa me tulemme aina olemaan hyvin läheisiä ihmisiä, olen siitä varma."

(Korjattu Anna Arutunjan, http://www.expressen.se/kultur/anna-arutunyan-tsar-putin/ )

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Näin Arja Paanasen Ilta-Sanomien artikkelissa, josta löytyy myös video.

"Putinit ilmoittivat erostaan torstai-iltana Esmeralda-baletin tauolla. Sitä ennen lehdistölle oli erikseen tiedotettu, että presidentti saapuisi sinne puolisonsa kanssa.

Peskovin mukaan pari ei ollut kuitenkaan erityisesti suunitellut ilmoittavansa erostaan juuri baletissa.

- Toimittaja vain kysyi ja presidentti vastasi, Peskov vakuutti."

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Elämme edelleen todella suomettuneessa maassa, kun emme rohkene kommentoida edes tsaarin avioasioita!

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

No, joo. Minusta pitää kysyä, miksi kurkistelemme, millainen hame Jenni Haukiolla on päällä valtiovierailulla? Totta kai poliittisten keskusteluiden syyt ovat kiinnostavia, mutta ovatko kiinnostavimpia kysymyksiä enää silloin, kun Niinistö tapaa ensi kertaa myös Putinin uuden vaimon, kuka hän sitten onkaan.

Tuskin vaimoa vielä kuun lopulla esitetään, mutta olen varma, että presidenttimme fundeerauspalaverissa Kultarannassa Putinin naisasiatkin saavat jonkinlaisen huomion.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jarmo Koponen kirjoitti:
"Tuskin vaimoa vielä kuun lopulla esitetään, mutta olen varma, että presidenttimme fundeerauspalaverissa Kultarannassa Putinin naisasiatkin saavat jonkinlaisen huomion."

Pian nähdään tämäkin asia.
Todella kiinnostavaa, millainen tuosta fundeerauspalaverista tulee. Itse presidentti ei ole ottanut selkeää kantaa idänpolitiikan asiakysymyksiin. On hyvä, jos niistä päästään tässä vaiheessa edes keskustelemaan ennakkoluulottomasti. On hyväkin, että ensin keskustellaan kunnolla ja sitten vasta aletaan lyödä lukkoon kantoja.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Entä miksi PR-ihmiset valitsivat juuri Esmeraldan?

Baletti perustuu Victor Hugon romaaniin Pariisin Notre-Dame. Alkuperäiskoreografia Marius Petipa...Hirtettäväksi tuomittu runoilija Gringoire pelastuu kauniin mustalaistytön Esmeraldan luvattua naida hänet. Arkkidiakoni Frollo, jota repii ristiriita rakkaudesta Jumalaan ja mustalaistyttöön lähettää kätyrinsä Quasimodon kaappaamaan tytön. Esmeraldan pelastaa kapteeni Febus, joka antaa tytölle huivinsa lahjaksi. Yksin jäätyään Esmeralda alkaa unelmoida komeasta kapteenista...

http://www.finnkino.fi/Event/298805/

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jarmo Koponen kirjoitti:
"Entä miksi PR-ihmiset valitsivat juuri Esmeraldan?"

Kremlologiset salaliittoteoriat kukoistavat.
Joku on arvellut, että tässä voi olla kysymys vaikkapa perheen kahmiman valtavan omaisuuden siirtämisestä Ljudmilan mukana turvaan levottomassa valtakunnassa (tai jopa levottomasta valtakunnasta). Tällaiseen käytännön järjestelyyn viittaa eroavien puolisoiden kivikasvoinen ilme dramaattisella hetkellä.

Vilho Juntunen

Koposella oli jäänyt H-kirjain pois.

"Virallinen avioero vaan vahvistaa ilmeisen. On vaikea sanoa, vaikuttaako ilmoitus presidentti Vladimir Putinin MAHTAVAAN kannatukseen, mutta tuskin ainakaan yhtä dramaattisesti kuin se, jos presidentti päättäisi sulkea internetin."

Ja mitä tulee internetin sulkemiseen Putin ei edes harkitsisi sitä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Terrorismin vastainen sota antoi keinoja kansalaisyhteiskunnan rajoittamisen kaikkialla. Venäjä ajaa nettiin rajoituksia. Onko Kiinan malli sopivin?

Me suomalaiset jos ketkä tiedämme, että Venäjän kehityksen suunnan määrää energia ja KGB. Se nuorten joukko 20+, johon itse tutustuin 1980-luvulla on luovuttanut, aivan kuten heidän vanhempansa olivat tehneet 20 vuotta aiemmin. Nyt nähdään, mitä nettinuoriso saa aikaan.

Käyttäjän JukkaPietilinen kuva
Jukka Pietiläinen

Ja mainitsemasi venäläiskollegan nimi on Anna Arutunjan.

Harri Räsänen

Tjaah,
Näin ei minkäänlaisena Venäjä asiantuntijana arvelen, että nyt kun ero on virallinen, niin salailu Kabajevan ja mahdollisten lasten ympärillä loppuu pian. Salailuun ei ole enää mitään syytä.
Putin menee Kabajevan kanssa naimisiin.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Kiitos huomiosta, Jukka. Korjataanpa nimi. Vilho, kannatus hiipuu kovaa vauhtia. Se on kaikille selvää, mutta eipä ole vaalejakaan lähipiirissä.

Annan kirja muuten ilmestyy vielä kuluvana vuonna suomeksi. Ruotsiksi sen voi jo lukea.

http://areena.yle.fi/tv/1727113

JA vaaleista vielä. Miten sen ottaa. Omia miehiään Putin luonnollisesti valituttaa merkittäville paikoille. Naisedustaja joka paikkaan on Valentina Matvienko.

Jean Monto

Miusta tämä Putinan paikan nuorennusleikkaus on hyvin positiivinen ilmiö. Aivan kuin suoraan Venäjällä niin suosituista latinosaippuoista. Onhan selvää ettei Putinin kaltaoisella miehellä voi olla kuin itseään huomattavasti nuorempi ja kaikin puolin näyttävä puoliso. Tämä uusi on vieläpä lahjakas ja energinen. Erinomaiset perintötekijät. Kohottaa varmasti presidentin arvovaltaa. Miulla ei ole mitään Rva. Haukiota vastaan ( päinvastoin ) mutta kyllä Niinistökin olisi voinut ajatella imagoaan ja ottaa huomattavasti itseään nuoremman, näyttävän, uhkean ja piukan bimbon puolisokseen. Toisen naisen tai vaikka kolmannenkin sitten rakastajattareksi siihen sivuun.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Jos herra Putinilla hissi toimii, ei siinä mitään nuori kilpavoimistelija repee moneen asentoon, harjoitusvälineinä eritasonojapuut, puomi, ja permanto.
Huhutaan että Alisa on ollut kamariarestissa, kun pyöräytti lapsen Putinille.
Vanhaa vaimoa nöyrryytetään molemmin käsin ja sanat laitetaan suuhun, ero on keveää ja kivutonta, vaikka on kaksi tytärtä.
Diktaatorius vanhalla ukolla panee hamuamaan nuoruutta mikä itseltä on mennyt KGB:ssä.
Supermiesasu, jonka voi tilata amerikasta, auttaa, jos lyö linkkuun.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjän tapahtumien päätteleminen on turhaa puuhaa. Pienellä viiveellä saamme tietää jotain eri lähteistä paljastuvia tietoja yhdistelemäälä ja päättelemällä.

Paljastukset tulevat julkisiksi ihan niin kuin muuallakin: vahingossa ja vuodettuina.

Yllättävintä ja tavallaan traagisinta on, että pienet piirit sortuvat omaan mahdottomuuteensa. Aikajänne voi tosin olla hyvin pitkä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

En tiedä muistatteko tämän kuvan, joka oli esillä edellisten pressa"vaalien" yhteydessä? Jo silloin kuvan astelma kyseenalaistettiin Venäjällä voimakkaasti: karu neuvostoajan kalusto, DDR-tyylinen telkkari, koira sohvalla, sopuisa aviopari ja NTV-toimittaja...Itse muistan tämän kuvan liiankin hyvin.

http://giaoduc.net.vn/Uploaded/nguyenhuong/2012_04...

Vilho Juntunen

Muistan kyllä Ilmari ja eikä tuossa kuvassa minusta ole mitään ihmeellistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä,..ei mitään ihmeellistä: huonekalut ja sisustus valittu tarkoin äänestäjien mieleen.

Oletko, Hoikan Ville, muuten tutustunut Vovan varsinaisiin asumuksiin? Minäpä olen, venäläisblogien kautta. Suosittelen sinullekin.

Vilho Juntunen Vastaus kommenttiin #16

Eipä ole Vova kutsunut minua kotiinsa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #17

Kylläpä kutsui (mutta henkilökohtaisina ongelmamme taitaa olla se, ettemme ole venäläisiä äänestäjiä):

http://giaoduc.net.vn/Uploaded/nguyenhuong/2012_04...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Minusta meillä ei ole mitenkään ongelmallista olla Venäjän kanssa, mutta teemme asiasta turhan mutkikkaan.

Viimeistään Bolotnajalta alkanut kehitys mielenosoitusten tukahduttamisesta on tuonut meidät tilanteeseen, jossa poliisin hakkaamat ovat syytettyinä, poliitikko syytettynä näytösoikeudenkäynnissä ja valtiollisen pankin johtokuntaan valittu maanpaossa.

Kansalaisyhteiskunta on tukahdutettu. Silti venäläiset ovat mukavia. Me saamme tehdä Suomessa, mitä haluamme.

Ongelmallista on se, miten juhlapuheet sovitetaan todellisuuteen.

Oireellista on, että Vovan ja Ljudan ero yhdistetään tsaarien tai NL:n johtajien aikaan samaan aikaan kun Venäjällä sadasta solmitusta avioliitosta 70 päättyy eroon, kuten Anneli Ahonen kirjoittaa Hesarissa.

Eikös Putin ole vaaleilla valittu presidentti?

Konservatiivisia avioliittoarvoja korostaa meillä Soini, ja hänen puolueessaan on muutenkin sovittu venäläisemmistä säännöistä. Valehtelu kuuluu politiikkaan. Ymmärtääkseni puolue ei kuitenkaan voi sietää Venäjää. Se on ongelma, jos kyse on asenteista ei ymmärryksestä.

Valitettavasti monet tuttuni Venäjällä ovat epätoivoisia ja alistuneita, koska sulkeutuminen vaikuttaa valitulta ja eliitille, niin poliittiselle kuin taloudelliselle sopivalta.

Pitää muistaa, ettei Venäjä ole maa vaan manner.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Koponen kirjoitti: "Minusta meillä ei ole mitenkään ongelmallista olla Venäjän kanssa, mutta teemme asiasta turhan mutkikkaan."

Juurikin niin. Nämä kremnologit tekevät asiasta mutkikkaan kun lähtevät ennustelemaan tulevaisuuden merkkejä yhteiskunnalliselta kannalta toisarvoisista naistenlehtien aiheista.

Toimituksen poiminnat