Jarmo Koponen

Liza, tšetšeeni: en ole terroristi!

  • -Antakaa minulle todistus, jossa osoitetaan, että en ole terroristi, sanoo Liza Umarova.
    -Antakaa minulle todistus, jossa osoitetaan, että en ole terroristi, sanoo Liza Umarova.

Bostonin pommi-isku ahdistaa monia.  Amerikkalainen verkkolehti muistuttaa, että yleisöstä kuului helpotuksen huokaus, kun selvisi, että kyse on ulkopuolelta tulevasta uhasta.

Tšetšeeneille Bostonissa tapahtunut oli jälleen yksi isku vasten kasvoja. Vahinko tapahtui, vaikka lähempi tarkastelu osoitti, että tekijät ovat amerikkalaisia. Meille muille se oli osoitus, että käsityksemme terrorismista ja Tšetšeniasta ovat tietynlaisia. Selitykset tapahtumalle ovat yhtä monimutkaisia kuin elämä. Ylipäätään ne harvat, jotka yrittävät pitää Kaukasuksen asioita esillä, tekevät sitä usein henkensä kaupalla. Ongelmallinen tilanne kaikille, kun Venäjän kanssa on niin paljon asioita, joista vääntää kättä. 

Tšetšeniassa on koetettu peittää sodan jäljet lupauksilla paremmasta tulevaisuudesta. Käytännössä hyvinvointi näkyy mahtavina rakennustyömaina.  Samaan aikaan piilotetaan sodan ja kidutusten, laittomien pidätysten ja väkivallan sävyttämä menneisyys. Piilossa yritetään väkivallalla pakottaa ihmiset unohtamaan.

Venäjä oppi Tšetšenian ensimmäisessä sodassa, ettei avoimuus kannata. Virallisesti sota terrorismia vastaan on maassa loppunut.

Kun istuin Kiasmassa sotalauluja esittävän Liza Umarovan kanssa sivuutimme monta asiaa; olimme eri mieltä ja totesimme yrittävämme jatkaa keskustelua myöhemmin. Liza hakee Suomesta turvaa. Pohjois-Kaukasia ei katoa mihinkään.

Kunnes toisin todistetaan, huhut ovat toinen toistaan järkyttävämpiä  

Liza Umarovan ja hänen kohtalonsa jakavat ovat syntyneet Neuvostoliitossa ja eläneet karkotuksessa Kazakhstanissa; palanneet vuoristoiseen maahansa ja joutuneet keskellä sotaa, jolle ei näytä olevan loppua.

Ne harvat, jotka voivat silloin tällöin piipahtaa Tšetšeniassa kertovat, että maa on riippumattomampi muista kuin koskaan aiemmin. Uudet rakennusprojektit näyttävät jatkuvan ja mielipidetiedustelujen mukaan ihmiset ovat Groznyissa onnellisempia kuin Dubaissa.

Mutta radikalisoituneessa yhteiskunnassa on samaan aikaan tuhottu vanhoja arvoja.  Naiset joutuvat kohtaamaan vaikeuksia, joista ei ennen tiedetty mitään.

Tšetšeenejä on ympäri maailman

Venäjän tukema Tšetšenian itsevaltainen johtaja Ramzan Kadyrov vakuuttaa, ettei hänen tuntemallaan kansalla ole mitään tekemistä Bostonin maratonin yleisöön tehdyn iskun kanssa.  Ja samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putin muistuttaa, että on varoittanut useasti kansainvälisestä terrorismista, koska Venäjä on sen ensimmäisiä uhreja.

Järkevimmät puhujat yrittävät sanoa, että paras tapa estää terrorismi on jatkaa, kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ihan niin yksinkertaiselta asia ei tunnu Suomessa, jossa asuu jo useampi sata maahanmuuttajaa Pohjois-Kaukasiasta.  Ainaiset puheet terrorismista kuluttavat. Kysymykseen vastaaminen turhauttaa.

Oravaisissa Suomeen tutustuva tšetšeeni

Kolmen lapsensa kanssa turvapaikkaa Suomesta hakenut Liza haluaisi päästä työhön. Venäjän federaatiossa asuessaan hän lauloi sodista. Yksi laulu syntyi kun hän palasi pommitettuun Groznyin ja kuuli torilla soittaneen miehen kuolleen pommituksessa.  Kertomukset piiritetyn Leningradin kokemuksista synnyttivät myös laulun.

https://

Näyttelijän koulutuksen saanut ja musikaalisessa suvussa kasvanut Liza haluaisi lapsilleen vakaamman elämän kuin tähän asti on ollut mahdollista.

Elämä Suomessa on vakaata, mutta kysymys tulevaisuudesta askarruttaa.

-Voitteko jotenkin järjestää tšetšeeneille koulutusta, miten menetellä, jos joku syyttää meitä terroristeiksi ja osalliseksi johonkin iskuun. Me haluaisimme saada ohjeet siitä, mitä teemme, jos meidän peräämme tulee ihminen ja vaatii meitä todistamaan. Voidaanko meille järjestää kurssi, Umarova kysyy vilpitttömästi.

- Haluan mennä poliisin luokse ja sanoa, että olen Liza Umarova  - antakaa minulle todistus, että olen tšetšeeni, en terroristi.

Tšetšeenit ovat jo vuosisatojen ajan aloittaneet 50 vuoden välein itsenäisyytensä puolesta kamppailun muodossa jos toisessa.  Nykyisin pakolaisia lasketaan olevan Euroopassa jo 250 000, eikä virta lakkaa. Joka päivä joku hakee jostain maasta poliittista turvapaikkaa.

Suvut pitävät yhtä riippumatta siitä missä asuvat, eivätkä maiden rajat ole Euroopassa mikään este vapaalle liikkumiselle.

-Jos te tunnette joka viidennen, meille joka viides on sukulainen, Liza määrittelee pienen kansan keskinäisiä suhteita.

Euroopan tuki välttämätön

Tšetšeenien pakolaishallituksen kulttuuriministeri Inalbek Sheribov sanoo maan luottavan siihen, että he saavat tarvitsemansa tuen Euroopasta.

Hänen kotimaassaan Ishkeriassa  eletään kuin vuodessa 1937. Ihmisiä katoaa, eivätkä sukulaiset uskalla kadonneiden perään kysellä. Vertailu Stalinin aikaan on sellaisenaan hedelmätöntä, mutta kuvainnollista. Nimittäin kuten suurten tähtien kuollessa tapahtuu, tähden kuoleman vaikutukset näkyvät vielä vuosikymmenten kuluttua.

-Meidän vihollisiamme ovat  Groznyin veren peittämät johtajat, jotka piileskelevät  Venäjän hallinnon suojissa, Sheribov sanoo verkkolehdelle antamassaan haastattelussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tunnettu tv-kasvo [https://twitter.com/kamikadze_d] tweettaa Kadyrovin todenneen, että hänen maassaan on turvallisempaa kuin Englannissa. Lienee selvää, että näin on, Kadyroville.

Кадыров заявил, что в Чечне безопаснее, чем в Англии. Естественно, Кадырову безопаснее в Чечне, чем в Англии

Heikki Kärpänen

"Vahinko tapahtui, vaikka lähempi tarkastelu osoitti, että tekijät ovat amerikkalaisia."

Jarmo, vain toinen veljeksistä oli USAn kansalainen, toinen ei.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Niinpä. Vaan kansalaisuus ja kansallisuus tai uskonto eivät ole oleellisin seikka kokonaisuudessa.

Kannattaa lukea The Atlanticin artikkeli: The Boston Bombing: Made in the U.S.A. The Tsarnaev brothers' violence is not just a religious phenomenon, but an American one.

Veljeksien tekoa ei pidä välttämättä yhdistää Al Qaidaan ja terrorismiin vaan tarkastella tapahtunutta amerikkalaisen fanaattisuuden synnyttämänä niin historiallisten kuin kuvitteellisten tekijöiden valossa.

"The Our point is not that religion never motivates violence, or that the beliefs of the Tsarnaev brothers had no relation to historical or contemporary forms of Islam. Clearly, religious faith can be used to inspire and justify egregious acts, and radical Islam has in recent memory fomented far too many of these acts. But there are good reasons to place the actions of the Tsarnaev brothers in closer relation to the line of American fanatics (historical and fictional) than to organized terrorist groups like Al Qaeda."

Ari Nurminen

Kaikki tsetseenit on nyt terroristeja USA:ssa...ja moni on nyt FBI:n rekisterissä.Ja syystä...
USA ja Venäjä (ja Israel) on nyt yhdessä taistelussa terrorismia vastaan...
Israel auttoi Venäjä Georgia "sodassa"...

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Todellako? Mutta vain maasta muuttaneet ovat epäilyttäviä, vai?

Venäjän aisaparilla riittää selitettävää. Yhdysvaltoihin Kadyrov on kertonut pitävänsä etäisyyttä. Mutta mahtaako kannattaa turistien houkuttelu muualtakaan, kuten Kadyrov teki tweetissa, joka oli osoitettu englantilaisillle.

Toki tilastojen mukaan maassa on rauhallisempaa kuin Venäjän federaatiossa keskimäärin, kertoo uutistoimisto RBK.

http://top.rbc.ru/society/04/05/2013/856577.shtml

Käyttäjän Radisti kuva
Matti Pihlaja

Kun lukee tätäkin wikipediaa, niin eivät oiken partiopojilta vaikuta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1et%C5%A1enia

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Sota on raakaa. Aina. Kannattaa lukea myös muuta. Ihmisistä.

Vaikka Anna Politkovskajan kirjoja. Tai ihan tuoretta Oksana Tshelysevan teosta He seurasivat minua kadulla.

Hyvän kuvan saat myös ihmisistä kiinnostuneen Anna-Lena Laurénin kirjasta Vuorilla ei ole herroja.

http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/71000-arvio-vuor...

http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13237...

Juhani Putkinen

Tshetsheenit ovat joutuneet puolustamaan omaa isänmaataan Venäjän hyökkäyksiltä, valloitusyrityksiltä ja miehityksiltä ihan perusteellisesti.

Vuonna 1859 Venäjä lopulta sai valloitettua Tshetshenian kymmeniä vuosia kestäneiden ankarien sotien jälkeen:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/tshet...

Vuonna 1944 Venäjä toteutti tshetsheenien kansanmurhan, jossa menehtyi noin 60% tshetsheenikansasta.

Vuonna 1991 Tshetshenia palautti itsenäisyytensä samalla kun esimerkiksi Viro ja Georgia palauttivat itsenäisyytensä:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/tshet...

Venäjä veti miehitysjoukkonsa Tshetsheniasta Tshetshenian ja Venäjän välisen sopimuksen mukaisesti. Venäjä kuitenkin hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 kun puolustus ministri Gratshov lupasi presidentti Jeltsinille Tshetshenian valloituksen sujuvan parissa viikossa (kuten oli tarkoitus sujua Suomen valloituksen Talvisodassa):
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/ensim...

Venäjä kuitenkin hävisi sen Ensimmäisen Tshetshenian sodan ja joutui vetämään joukkojensa rippeet Tshetsheniasta vuonna 1996 Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti. Tappio sodassa pientä valtiota vastaan kävi kuitenkin Venäjän olemattomalle kunnialle, joten Venäjä järjesti kaikenlaisia provokaatioita ja saarron (tuttua meille suomalaisille meidän Välirauhasta):
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Tshet...

Lopulta Venäjä järjesti taas "Mainilan laukaukset" ja hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan vuonna 1999 aloittaen Toisen Tshetshenian sodan - kidutusta, raiskauksia, murhia, ryöstöjä, panttivankien ottoa, vangittujen tshetsheenien sisäelimien myyntiä, jne.:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Toine...

Se sota jatkuu edelleen ja on levinnyt mm. Ingushiaan, Dagestaniin ja Kabardino-Balkariaan.

Tshetsheenit haluavat elää vapaassa itsenäisessä Tshetsheniassa, eikä suinkaan Venäjän orjina.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Putkinen,
me luettiin tämä Koposen teksti suunnilleen samalla tavalla, mutta muutama ero tässä on.
Sinä liität linkkejä omiin blogeihisi, minä taas olen asunut Venäjällä aika kauan niin kuin on Koponenkin.

Joitakin asioita me nähdään väistämättä eri tavalla.

Ainoa oikea tapa lähestyä Tšetšenian olemassaoloa EI ole sotilaallinen.
Kaukasuksen vuoristoalueella elää useita kansoja. Esimerkiksi Georgiassa (entisessä Gruusiassa) puhutaan yli kahdeksaakymmentä kieltä.
Muistaakseni Stalin oli osseetti, niin kuin on Valeri Gergievkin, Pietarin Mariinski-teatterin kapellimestari joka sai Putinilta Vappuna Työn Sankarin mitalin.
Naurettavaltahan tämä vaikuttaa, kun ei toi katupoika paljon korkeakulttuurista taida välittää, niin presidentti kuin onkin.
- Jos ajattelee niin kuin voisi: palkittiin joku osseetti jonkun toisen sijasta.
Mitä taas ajattelee tästä Gergiev, nöyrältä vaikutti telkkarissa. Hän asuu kuitenkin enimmäkseen maailmalla, Hollannissa eniten.
Rajat on auki joillekin ja onhan jo siinäkin, ettei tarvitse väkisin tulla eikä lähteä.

Putkinen, maailman voi nähdä sotatantereena ikivanha sotilasasu ja suikka päässä. Eikö vanhetessakaan viisastu?
Voisi olla muukin näkemys kuin sota.

Juhani Putkinen

"Voisi olla muukin näkemys kuin sota."

Minun perusarvojani ovat ihmisoikeudet ja kansojen ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUS.

Venäjän perusarvoja ovat imperialismi ja isovenäläinen sovinismi - muiden kansojen orjuuttaminen ja pakkovenäläistäminen.

Minä kerron artikkeleissani (linkkien takana) faktaa suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein. Maailmankuvan pitää mielestäni perustua tosiasioihin, eikä illuusioihin.

-----

Stalin oli ilmeisesti georgialaisen ja osseetin sekoitus - se ei kuitenkaan ole oleellista. Venäjä on ollut imperialistinen jo noin 500 vuotta, on sitä edelleen ja myös tulee olemaan - aivan Stalinista riippumatta:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Imper...

Tshetsheeneillä on oikeus omaan itsenäiseen valtioon - etnisesti mahdollisimman puhtaasti tshetsheeneistä koostuvaan. Ei heidän tarvitse alistua Venäjän orjuuteen ja pakkovenäläistämiseen.

-----

Georgiasta:

Georgia on ikivanha sivistysvaltio, jonne Venäjä hyökkäsi vuonna 1801 ja jonka Venäjä onnistui miehittämään:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Sirpa...

Georgia palautti itsenäisyytensä voimaan samalla kun esimerkiksi Suomi ja Viro itsenäistyivät, mutta Georgia hävisi vapaussotansa vuonna 1921 ja joutui jälleen Venäjän miehittämäksi, päinvastoin kuin Suomi ja Viro, jotka voittivat Vapaussotansa Venäjää vastaan:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georg...

Georgia palautti jälleen itsenäisyytensä vuonna 1991 samalla kuin esomerkiksi Viro ja Tshetshenia palauttivat itsenäisyytensä Venäjän miehityksestä. Venäjä kuitenkin kaatoi Georgian vapailla vaaleilla valitun presidentti Zviad Gamsahurdian ja pisti nukkehallitsijaksi KGB-kenraali Shevardnadzen ja aikaansai "sisäisiä levottomuuksia":
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georg...

Georgialaiset saivat Shevardnadzesta tarpeekseen ja verettömän vallankumouksen jälkeisissä vapaissa vaaleissa valtaan nousi nykyinen presidentti Saakashvili. Georgian demokratisoituminen ja luistaminen pois Kremlin käskyvallasta oli taas liikaa Kremlille, niinpä Venäjä hyökkäsi jälleen Georgiaan vuonna 2008. Venäjä miehittää edelleen Georgian Abhasiaa ns. Etelä-Ossetiaa ja Akhalgoria rikkoen törkeästi Venäjän presidentin allekirjoittamaa aseleposopimusta:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georg...

Pentti Juhani Järvinen

Kyllähän se nyt on selvä, että ns. lännen ja erityisesti USA:n kriteerit vieraiden poliittisten ryhmien julkisissa arvioinneissa ovat huonoja, itsekeskeisiä. Tämä tuli esiin jopa WTC-tornien iskun jälkeen. Olihan se selvä, että suurvallan ja imperumin piti iskea takaisin ja armotta. Mutta kostoiskun lisäksi olisi ollut tarpeen pohtia joitakin yleisiä tekijöitä, kuten rahan ja "kaupallisuuden" vaikutusta USA:n - ja lännen - kulttuuriin. Joku saarnamies itse asiassa yritti iskeä ongelmaan, mutta tuli vaiennetuksi. Mutta ajan kanssa möntin toinenkin puoli olisi nähtävä.

USA liittolaisineen meni myöhemmin Irakiin. Syyt olivat osin selviä, mutta niitä ei todella selvitetty. Irakin diktaattorista vain tehtiin todellisuutakin suurempi kauheus. Sellaistahan se sota on ja hän ansaitsi maineensa.

Mutta USA liitolaisineen otti vastuun - miehittäjinä - laista ja järjestyksestä maassa. Nykyään siellä kuolee viikoittain 20-30 ihmistä pommi- tai muissa terrori-iskuissa. Ne eivät ole edes uutisia muualla. Tämän on vastuuttomuuden huippu ns. "turvaa tuoneilta" miehittäjiltä, jotka itse vastaavia tappioita välttävät.

Jos nyt aletaan - kaiken lisäksi - käyttämään Venäjän imperiumin kriteereitä sen reuna-alueiden perinnäisen itsenäisyyden ajajiin - noin vain rotu- tai kansallisuuspohjalta - niin pahasti pielessä ovat ns. arvokriteerit myös USA:ssa. Ja juuri siellä tämän ei alkuukaan tulisi olla tilanne.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Nämä ovat raskaita asioita ajatella.
”Terrorismin vastainen sota” on Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteinen hanke ja sotaa ja terrorismia se nimenomaan on.
Venäjän näyttää olevan tarpeellista löytää tšetšeeni kaiken takana.

Vuonna 1994 kun Moskovassa räjäytettiin kerrostaloja, siitä aloitettiin I Tšetšenian sota eikä räjäyttäjien henkilöllisyyttä selvitetty, kaikki tutkinta keskeytettiin.
Monesko sota tämä nyt sitten taas onkaan?

Luin Leo Tolstoin Hadži Muratin muutama vuosi sitten. Hän on ollut siellä sotapalveluksessa nuorena ja kuvaa tšetšeenien laatua: He eivät alistu.
Venäjältä lähetetään asevelvollisia ampumaan sinne elävää maalia.

”Terrorismin vastainen sota” on ollut käynnissä jo vaikka kuinka kauan. USA käy sitä koko ajan ja niin käy Venäjäkin, Afrikan maissa ja muualla, vaikka terrorismia ei ole mailla eikä halmeilla. Liikaa aseita, liian vähän taas ruokaa ja puhdasta vettä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On aika vekkulia ensin julistaa ja käydä sotaa jotakuta vastaan, kuten USA terrorismia vastaan, ja sitten olettaa ja vaatia, ettei vastapuoli sodi takaisin. Ja kuten Koponen totesi, sota on aina raakaa ja on sitä molemmin puolin. Silloin on kaksinaismoralistista asettaa vaatimuksia vain toiselle osapuolelle.

Putkinen vaatii maailmankuvan perustamista tosiasioihin. Se on niin hyvä vaatimus, että soisi Putkisen itsekin sitä noudattavan.

Saraskari haluaa nähda asioita muustakin kuin sodankäymisen näkökulmasta. Olen samaa mieltä. Jos ratkaisuaja ongelmallisiin tilanteisiin haetaan, ne ovat aina rauhanomaisia. Yrjö Kallisen sanoin: jos haluat rauhaa, valmistaudu rauhaan.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Matti Salmisen Yrjö Kallisesta kirjoittama teos on arvokas:

"Osuustoimintamies ja Työväen Sivistysliiton pitkäaikainen puheenjohtaja oli merkittävä puhuja. Kallinen oli paitsi sosialidemokraatti myös teosofi."

http://www.like.fi/kirjat/yrjo-kallisen-elama-totuus

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kallinen oli myös pasifisti ja silti puolustusministerinä sotien jälkeen, ilmeisesti ainutkertainen lajissaan.

Itse pidän Kallisen omia kirjoituksia arvokkaampina kuin muiden kirjoituksia hänestä vaikkeivat nekään kaikki ihan turhia ole.

Toimituksen poiminnat