Jarmo Koponen

Mafiavaltio ja Kasvoton mies

  • Luke Harding: Mafiavaltio; Masha Gessen: Kasvoton mies
    Luke Harding: Mafiavaltio; Masha Gessen: Kasvoton mies
  • Masha Gessen (vas.) ja Luke Harding kuuntelevat yleisökysymystä.
    Masha Gessen (vas.) ja Luke Harding kuuntelevat yleisökysymystä.

Halusin varmistaa. Uskooko Putin todella itse olevansa oikeassa? Masha Gessen keskeytti hetkeksi tekstiviestin lähettämisen, katsoi minuun ja sanoi, että uskoo. Olimme juuri saaneet päätökseen parituntisen keskustelumme Helsingissä pressiklubilla.

Tänään Masha Gessen (Kasvoton mies, Otava 2012) on toisen toimittajan Luke Hardingin kanssa  Helsingin kirjamessuilla keskustelemassa samasta aiheesta: Venäjästä ja Putinin luomasta mafiavaltiosta.

Venäjän nimeäminen mafiavaltioksi on helppoa. He tekevät sen itse.  Harding löysi määritelmän Wikileaksin mukana paljastuneista sähkeistä;  minä kuulin saman luonnehdinnan pari viikkoa sitten Tadzhikistanissa paikalliselta päätoimittajalta.

Harding on kirjoittanut kirjan Mafiavaltio (Into 2012). Se on Oxfordissa koulutetun, sivistyneen ja kokeneen kirjeenvaihtajan katsaus Venäjästä ja Guardian-lehden kirjeenvaihtajan työstä entisen Neuvostoliiton alueella.

KGB! Paperit tänne!

Viime vuonna Harding sai huomata olevansa Venäjälle liikaa – hänen työskentelyoikeuttaan ei enää jatkettu, kun akkreditointi olisi pitänyt uusia. Ehkäpä oli aika muutenkin lopettaa. Monelle maalle on tärkeää, mitä mieltä riippumattomat toimittajat ovat maan kehityksestä. Venäjää ei kiinnosta. Pikemmin päinvastoin.

Istuessamme keskustelemassa Harding tekee muistiinpanoja pikakirjoituksella. Kynä ja terävät huomiot ovat hänen aseensa. On helppoa uskoa, ettei kyseessä ole 007. Uusbrutaali valtio sai hänestä tarpeekseen. Kirjan viesti on se, että Kreml käyttää salakavalia keinoja "vihollisiaan" vastaan ja iskee läntisten diplomaattien, oppositioaktivistien ja toimittajien kimppuun.

-Ainoa tapa vastata häirintään on huumori, Luke Harding kuittaa psykologisen painostuksen.

Venäjän viime aikojen ratkaisut ovat järjestään painostusta.  Ihmiset puhuvat ja kirjoittavat näkemyksistään kiivaasti netissä. Gessen kuvailee painostuksen imevän tyhjiin kaiken kiinnostuksen yhteisten asioiden hoitamisesta.

Kovanaaman omaelämäkerta

Masha Gessen kirjoittaa, että mafiajohtajan tavoin Putin on pikkuhiljaa hilannut itselleen käsittämättömän omaisuuden. Vaikka maassa on näennäisesti kuunneltu myös vapaamielisiä ääniä, on maan voimavarat ohjattu kaveripiirille.

Gessen muistuttaa, että Putin toimitti Venäjän rikkaimman miehen Mihail Hodorkovskin vankilaan samasta syystä kuin hän lakkautti vaalit ja surmautti Aleksandr Litvinenkon: hän pyrkii jatkuvasti muuttamaan koko maan jättiläiskokoiseksi KGB:n kuvaksi, jossa ei ole tilaa toisinajattelijoille eikä edes riippumattomille toimijoille.

Kirjassaan Harding toteaa, että vuoteen 2011 mennessä vuosikymmenen vallassa ollut Putin oli vienyt päätökseen huiman vallankumouksen. Puolidemokraattiset rakenteet on korvattu pystysuoralla mahdilla.

-Hän on vaalinut korruptiota, koska korruptio rohkaisee lojaalisuteen, Harding kirjoittaa.

Valtion vihollinen

Keskeistä on, että turvallisuuspalvelu on palannut valtion vartijaksi DDR:stä tutuin keinoin. Hardingin perheen elämässä se tarkoitti, että 6-vuotiaan pojan huoneen ikkuna käytiin avaamassa ja jätettiin auki 10. kerroksessa. Hardingit saivat tuta, ettei poika ole turvassa.

Riippumattomat toimijat ovat kiusallisia, kun he eivät suostu hyväksymään mafian sääntöjä. Putinin vihassa Isoon-Britanniaan paennutta Boris Berezovskia kohtaan on jotain niin henkilökohtaista, että on vaikea ymmärtää asenteen kuuluvan valtavan maan johtajalle.

Kiusallisia ovat myös ulkomaalaiset.  Venäläiset hyväksyvät ajatuksen helposti. Yhdistystoiminnasta on monilla aloilla tulossa lainsuojatonta. Tai ei ihan. Jos nimittäin rekisteröi yhdistyksen ulkomaalaiseksi agentiksi, toiminta voi periaatteessa jatkua. 

Kerran vakooja

Termi ulkomainen agentti on peräisin kylmän sodan ja Neuvostoliiton ajalta. Jopa Putinin nimittämä Venäjän ihmisoikeusasiamies Vladimir Lukin on liittynyt uuden lain arvostelijoihin. Hänen mukaansa lain teksti on ristiriidassa kansainvälisen oikeuden ja Venäjän perustuslain kanssa ja rekisteröitymisen määritelmä on niin laaja, että epäillyn syyllisyyttä ei voida oikeudenmukaisesti määritellä

Jos vaikka ihmisoikeusjärjestö Memorialin edustajaa lainataan julkisuudessa (alkaen marraskuun 1. päivä) median on tehtävä selväksi, että artikkeli on merkitty ulkomaisen agentin antamaksi tiedoksi.

Luken kysymykseen siitä, onko Venäjällä toivoa, Masha Gessen vastasi, ettei optimismiin ole syytä. Jokainen kansalaisten oikeuksia kaventava laki vie Putinin hallintoa lähemmäs sen murtumista.

- Putinin hallinto on hyvin brutaali. Se ei kestä painetta. Murros on pelottava, Gessen sanoo ja jatkaa, että mitä huonommin ihmiset voivat Venäjällä, sitä enemmän he vihaavat länsimaita. Erityisesti Yhdysvaltoja.

Demokratian riisuminen

Kirjassaan Gessen kertoo, että neuvostohallinnon ja sitä matkivan Vladimir Putinin hallinnon ongelma on se, että ne ovat suljettuja järjestelmiä, joiden tuho on arvaamaton.

Katumielenosoitusten ja hallinnon lopullisen kukistumisen välillä ei ole selvää syy- ja seuraussuhdetta, koska ei ole olemassa mekanismeja, jotka tekisivät hallituksen tilivelvolliseksi kansalle.

Venäjän projekteista tärkein työ on ollut nostaa maa polviltaan. Tässä operaatiossa Venäjä tarvitsee vain sisäpolitiikkaa. Eikä varsinaisesti sitäkään, koska valta on niin keskittynyttä. Kuten nuori blogisti Mihail Kurvinen muistuttaa, Venäjä on samassa tilanteessa kuin se olisi voinut olla jo 20 vuotta sitten, jos vallankaappausta yrittäneen hätätilakomitean päätökset olisivat toteutuneet.  

Hätätilakomitea pyrki kaappaamaan vallan NL:n ensimmäiseltä presidentiltä Mihail Gorbatshovilta. Gorbatshovin jälkeen valtaan nousseen Boris Jeltsinin neuvonantajiin kuulunut Georgi Satarov näkee, että moniarvoinen Venäjä on jo lakannut olemasta. Satarovin fb-päivitys on järkyttävä:

”Olen tosissani. Stalinilaisen totaalisen terrorin koneisto aiheutti tunnustuslausuntojen ketjureaktion, jossa yksi antoi ilmi monia jne. Eksponentiaalisesti. Silloinhan tietysti kidutuskin oli kovempaa, koska ihmiset olivat vahvempia eivätkä poispilattuja. Nyt on alkamassa sama. On luotu ”lainsäädännöllinen pohja”, jottei tarvitse rehkiä älyllisesti. Ja tästä eteenpäin stalinilaisen mallin mukaan, eksponentiaalisesti. Kaikkien on nyt ymmärrettävä, että kun lumivyöry lähtee liikkeelle, sen alle voi jäädä kuka tahansa. Kukaan teistä, jotka luette tätä tekstiä, ei ole mitenkään suojattu tältä lumivyöryltä. Riittää kun on lukenut tämän tekstin.”

Putin on Masha Gessenin mielestä pelannut Venäjän jälleen suureksi.

 -Käytännössä se tarkoittaa, että maan suhteen on oltava varuillaan, Gessen sanoo.

Kirjailijat ovat vielä tänään tavattavissa messuilla. Väliotsikot ovat Hardingin ja Gessenin kirjoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jälleen hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus sinulta Jarmo. - Ehdinkin jo uutta odotella kun tauko oli niin pitkä. Oletko ottanut huomioon, että tämäkin blogisi voi sisältää jotain hyviä naapurisuhteita vaarantavaa tietoa?

Ehditköhän lukea tuon mainitsemasi Mihail Kurvisen erinomaisen blogin 25.10, "Putin antaa eläkkeen odottaa..." ? Seuraavana aamuna se oli Puheenvuorosta poistettu. Yritin kovasti jälkeenpäin katsella mitä siinä oli niin arveluttavaa tekstiä, mutta en sitä keksinyt. Tämä seuraava kopioimani pätkä oli se "huolestuttavin" kappale koko blogista - minun mielestäni.

" Juuri autoritaarisessa tai totalitaarisessa järjestelmässä kovat vallankäyttömuodot perustellaan usein järjestelmän olemassaoloa uhkaavalla ulkoisella tai sisäisellä vaaralla. Venäjällä edelleen säilyy selkeä ”Me vastaan muut ” –jako ja Kreml käyttää taitavasti hyväkseen ulkopuolelta tulevan uhan kuvaa ja ksenofobiaa. Tämä ei kuitenkaan ole mikään uutuus.""

Johan Lom

Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että kapitalistinen markkinatalous antaa Putininkin Venäjän kansalaisille paljon sellaisia vapauksia, joita Neuvostoliitossa ei ollut. Lisäksi se sampoaa edes jonkinlaista toimeentuloa valtaosalle ihmisistä. Ulkomaillekin pääsee matkustelemaan, y.m.

Neuvostoliitossa ei saanut omistaa edes kirjoituskonetta ilman, että se oli rekisteröity viranomaisten faileihin.

Putinin Venäjää verrataan usein Neuvostoliittoon ja EU:ta verrataan Neuvostoliittoon, mutta tällaiset vertaukset ovat provokatiivisia huitaisuja, joiden tarkoitus on herättää keskustelua. Tosiasiassa mikään ei ole ollut maailmanhistoriassa yhtä kammottavaa kuin Neuvostoliiton todellisuus.

Olli Pusa

Pitää nähdä, mikä on olennaista. On totta, että pienyritystoiminta on mahdollista. Se vastaa kai 1920-luvun Neuvostoliiton NEP-politiikkaa. Ja sitä ehkä haettiin Gorbatshovin peretroika-puheissa, jotka jäivät vai puheiksi.

Ulkomaille saa matkustaa vapaamminen kuin Neuvostoliiton aikana, mutta samalla kaikille on kerrottu, että kaikkialla he ovat "valtion suojeluksessa" eli valvonnassa. Litvinenkon kohtalosta kaikki tietävät, että se on totta.

Onhan Kiinassakin sallittu pienyrittäjyys. Kun on havaittu, että sillä johto tienaa paremmin. Venäjä ja Kiina ovat kulkeneet eri teitä, mutta päätymässä samaan. Puolueen ja turvallisuuspalveluiden valvomaan diktatuuriin, jossa johto kerää miljardeja ja kansalaiset saavat puuhastella pikku bisneksiä, kunhan ovat diktaruurille kuuliaisia.

Johan Lom

No ei se kyllä NEP-politiikkaa vastaa. Silloin sallittiin sosialismin puitteissa todellakin pienyritteliäisyys, perheyhtiöt j.n.e. Nykyään niin Venäjällä kuin Kiinassakin saa yritystoimintaa harjoittaa ilman kokorajoitusta, yhtiöiden osakkeita myydään Moskovan ja Shanghain pörsseissä ja lukuisat tyhjästä aloittaneet ovat miljardöörejä työllistäen kymmeniätuhansia ihmisiä konserneissaan.

Talouden puolella ihmisten vapaus on todellakin niin Kiinassa kuin Venäjälläkin toteutunut eikä kummassakaan maassa myöskään sosialismin periaatteiden mukaisesti vahdita kansalaisten maassa pysymistä tai sälytetä heille velvoitetta "maksaa takaisin" yhteiskunnan aiemmin tarjoama huolenpito, j.n.e.

Poliittisesti molemmat maat ovat diktatuureja, Kiina sitä avoimemmin ja peittelemättä. Sen sijaan, että niitä voitaisiin verrata hirmuiseen Neuvostoliittoon, parempi vertailukohta olisi vaikka inhimillisempi Francon Espanja tai Hitlerin Saksa.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #13

Myönnän, että asiassa oli kärjistystä, mutta omassa kommentissasi ehkä hurskastelua. Toki Venäjällä on suuryrityksiä, mutta kuka saa niitä omistaa? Käytännössä Putinin kaverit. Jos omistus on joillakin muilla, äkkiä se vain katoaa ja yhtäkkiä mafia omistaa sen. BP:n omistukset, amerikkalaista sijoitustaloa edustaneen lakimiehen murha ja omaisuuksien varastaminen, Hodorkovski,...

Aluksihan tuon pitki koskea vain strategisia aloja, mutta diktatuurin edetessä alue laajenee. Vertailukohdan hakemisen suhteen ei kannata tyytyä pehmeisiin diktatuureihin, koska Venäjällä diktatuuria vasta pystytetään. Toki se eroaa siinä Neuvostoliitosta, että Nomenklatura voi omistaa suoraan. Ennen omistus oli valtiolla ja hallintaoikeus riippu virka-asemasta. Mutta ei se ero niin suuri Neuvostoliittoon ole, kun epäsuosioon joutuneelta otetaan omistusoikeus pois. Se ei siis olekaan oikeaa omistusta.

Johan Lom Vastaus kommenttiin #14

Diktatuureissa ja korruptoituneissa yhteiskunnissa on tietysti samankaltaisuuksia, mutta Neuvostoliitossa valvottiin kaikkia kansalaisia koko elämän ajan, heillä oli työvelvoite eivätkä he pääsääntöisesti itse saaneet edes päättää asuinkunnastaan. Käytössä oli sisämaan passit ja kolhoositalonpojilla ei ollut passeja lainkaan. He saivat siis kuljeskella vain oman kylänsä raitilla. Lisäksi oli sovhooseja, joissa oli omat aseistetut rajavartijoukkonsa. Suurimmissa sellaisissa oli kymmeniätuhansia orjia.

Haluan vain tuoda vertailukohtaa esiin siksi, että monet eivät tänäpäivänä enää tiedä silloista todellisuutta kaiken sen propagandan keskeltä, että "EU on samanlainen kuin Neuvostoliiitto", j.n.e.

Joku onkin todennut, että Natsi-Saksassa vain pieni vähemmistö joutui pelkäämään osan aikaa, mutta Neuvostoliitossa kaikki joutuivat pelkäämään kaiken aikaa.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

J. Gagarin ei halua nähdä €U-uskovaisutta
Neuvostoliitto-kiiman tapaisena itsetuho-
prosessina - onkohan kyseessä vaan pelkkä
opportunismiin perustuva saanto-olettama
jo saavutetuista eduista uudessa ihanassa
systeemissä?
Vaiko pelkkä maksua vastaan tehtävä työ?

€uvostoliittohan on karille menossa hyvää
kyytiä, sen tunnustaa jo moni länsimainen
tiedemieskin.
Se on - myönnetään, kiistettävä viimeiseen
saakka - historia on opettanut.

Ei siis ole mitenkään maailman suurin ihme,
että työläistenpuolue turvautuu Toivoon...
ja Gagariniin pelastuksen toivossa.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 2

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Aikaa luotaava juttu. Kiitokset siitä. Jo vuosia on voitu seurata, että Venäjällä pyritään kääntymään takaisin menneisyyden poluille. Uusi sukupolvi siellä voi yrittää jarruttaa tätä kehitystä. Toivottavasti siinä myös onnistuen.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Keskustelijat Finnrosfoorumin ja kustantajien tilaisuudessa olivat kovin yksimielisiä siitä, että pintaa raavitaan.

Venäjä on Suomen naapuri. Valitettavasti elämme helposti vanhojen kaavojen mukaan. Historia ei toista itseään. Mutta selittämiselle on monilla tarvetta.

Tosin esimerkiksi minä olen sen ikäinen, etten ole ikävintä naapuria kohdannut. Toisinajattelu alkoi lähestyä valtavirtaa silloin kun oma suhteeni arkipäiväistyi ja muutin maahan pariinkin kertaan yhteensä yli 10 vuodeksi. Entisen NL:n, DDR:n tai nykyisen Pohjois-Korean ja Kiinan autoritaariset hallinnot eivät ole naurun asia.

Nauraa ei todellakaan kannata esimerkiksi Venäjän hallinnon piikkiin valehtevalle Johan Bäckmanille.

@kaija Mihailin kirjoituksen katoaminen on mysteeri. Puheenvuoroa ei ole kukaan poistanut, eikä se sisältänyt mitään sellaista, joka olisi arkaluontoista.

Olen pyytänyt Mihailia panemaan kirjoituksen uudelleen esille.

Tämän pävä uutinen on ehdottomasti Leonid Razvozzhaejvin pidätys ja kidutus. Karmea tapaus - kuten Masha kertoi - mies lähtee turvapaikastaan Kiovassa hakemaan lähistöltä voileipää. Otetaan kiinni ja muilutetaan Moskovaan, jossa perheen satuttamisella uhkaillaan
tunnustus.

http://www.hs.fi/digilehti/27102012/ulkomaat/Ukrai...

http://www.nytimes.com/2012/10/25/world/europe/leo...

Olli Pusa

Hakkerit iskeneet. Voi arvailla alkuperää.

Pentti Juhani Järvinen

Vastaavia "pelottelumetodeja" sekä myös turvallisuusdiskreditointeja käytettiin myös Suomessa. Työskentelin ns. "puolueettomuuspyrkimyksen" alla Pariisissa PlM:lle. DDR:n tunnustus muutti kaiken, jätin homman. Ranskan turvallisuus varoitti auto-onnettomuuden vaarasta. Italiassa vuoristotiellä "Lada" tuli tosiaan kylkeen. Jos ulkoradalla olisi reagoinut tavanmukaisesti, tien reunakivet olisivat ratkaisseet - ennen putousta. Mutta se jäi "tavalliseksi," valokuvatuksi onnettomuudeksi.

Vakuutusyhtiö Suomessa, joka otti hommiin vaimon sukulaisen, suositeli jutun tekemättä jättämistä. Se oli kannattava. Sitten sama auto ja samat kolme miestä, täsmällisesti samat, sulki soratien Ruotsalaisen rannalla. Lisänä oli nyt kerä piikkilankaa. Tie avattiin, kun meitäkin oli kolme. Jälkiselvitys: se oli mainoskuvausta. (Kameraa kai odoteltiin.) Oma filmini Italiasta katosi kotoani.

Yhteydessä tuli muitakin uhkauksia, ja Suomesta oli häivyttävä 1980-83. Eli sekä Kekkonen että Koivisto olivat asialla. Kaikki Pariisin toimen jutut "väärennettiin" harkitusti. Täysin systemaattisia perversisyksiä ja päällekäyntejä "järjestettiin" jatkuvasti, kaksoisolennoin. Eli milloinkahan Suomen omat surkeudet selvitetään?

Venäjän realiteetit ovat tietenkin tärkeämpiä, kun ne - epäsuorasti - määräävät paljosta myös Suomessa. Mutta omatkin voisi tuntea.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos tiedosta Jarmo. Minä jo ihmettelinkin, että onko linja täällä US:ssa jostain syystä koventunut kun en löytänyt mitään ikävää kommenttia Mihailin kirjoituksesta.
Hyvä sitten näin.

Johan Bäckmanin valheelliset jutut taitavat loppua nyt tähän, kun Izvestija lehtikin on hänestä suorat sanansa ilmaissut. Lähinnä häpeällinen kasvojen menetys on hänellä nyt edessä ja likaisten juttujen loppu venäläisissä lehdissä...

Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kysyykin hyvin kolumnissaan kielitaitoiselta ja taitavalta esiintyjältä:
"Miten olisi, Johan Bäckman, voisiko lahjoja käyttää myös yhteistyön edistämiseksi?"
Siihen samaan kysymykseen yhtynee myös koko Suomen kansa - näin arvelen. On sen verran fiksu kysymys.

Leonid Razvozzhaejvin pidätys ja kidutus on jälleen osoitus Venäjän oikeuslaitosten surkeudesta. Eipä voi kuin ihailla näitä opposition edustajia, jotka kaikesta uhasta huolimatta yrittävät tuoda oikeutta ja demokratiaa Venäjälle.

Ari Nurminen

Saanko minä, ILMAIN LUPA, laula jotakin USA:n presidenttista jossakin USA:n kirkkossa ? Poliisi ei pidättä minut ? En saa rangaistuus ?
Saanko tehdä sama tempo Suomessa ILMAIN rangaistusta ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

""Saanko tehdä sama tempo Suomessa ILMAIN rangaistusta?""

Olen ihan varma ettei Suomessa joudu vankilaan, vaikka kirkossa tulisikin laulettua tuhmia lauluja. Meillä sentään on tuomioissa jotain suhteellisuudentajuakin.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Onneksemme näin ei ole, niin kuin totesitte. Jotensakin likipitäen Itsenäinen Suomi on vielä olemassa.

Ja yleisesti. Jokainen toki aina voi myös itse sensuroida omia kirjoituksiaan ihan vaikka jälkikäteen. Itsekään en tykkää sensuurista enkä ole sitä joutunut näillä palstoilla vielä useinkaan omalta kohdaltani harrastamaan. Sitä vain, että mielestäni kannattaisi harkita omasensuuria jo ennen kirjoittamista näille palstoille.

Äänestämään omaa ehdokasta huomenna!

Ari Nurminen

Tämä "Masha Gesson" ei edes ole venäläinen. Yhtä vähään kuin B. Kasparov.
Tavalliset venäläiset tiedä sen, ja ei välitä mitä he sano ja tykkää.
Gesson ja Kasparov saa luultavasti rahoja USA:lta...Onhan se yks keino tienata rahoja itsellen.
Mut yks on vuoren varmaa, venäläiset ei kuntele Sessonia eikä Kasparovia, he halu vain heikentä Venäjä, ja he ei edes ole venäläisiä

Ari Nurminen

Miks venäläiset pitäis välitä mitä joku ei-venäläinen sano Venäjän presidenttista ja Venäjästä ?
Sehän on sama jos joku ei -suomalainen sano ulkomailla mitä mieltä hän on Suomesta

Ari Nurminen

Ulkomaalaiset ei määräile Venäjä, Venäjä on itsenäinen maa, Suomi ei ole itsenäinen maa ennän, EU ja muut määräile...Antivenäläiset ei voi mitän, Venäjä on nyt jo yhtä suuri talous kuin Saksa, 2020 Venäjä on Eurooppan suurin talous. USA:lla on suuria velkoja, tot. velka noin 55 000 000 000 000 dollaria ! EU on suuri konkurssipesä , ja tuhansia miljardeja euroa velkoja...Venäjän talous on huippukunnossa verrat USA:n ja EU:n.,ja Venäjällä on öljyä, kaasua, timantteja, kulta, uraania jne jne jne
Suomi ja muut halua että Venäjä on heikko, sen takia he ei tykkää Putinista...Venäläiset halua vahvaa johtaja (kuka halua heikko?)ja venäläiset halua Putinia...Hän ei myy pois Venäjä ilmaiseks niin kuin Jeltsin

Juhani Putkinen

Tuon jälleen julki, että väärällä nimellä esiintyminen on erittäin halveksittavaa - petos.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Entä jos tuo väärällä nimellä esiintyvä onkin itse Herra desantti-dosentti? Minä vähän sitä epäilen:)

Johan Lom Vastaus kommenttiin #25

Ei ole! Desantti osaa paremmin suomea.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Desantti yrittää vain harhauttaa meitä huonolla suomellaan. Sehän on kaikkien desanttien tehtävä, eikös?

Johan Lom

Venäjä ei ole yhtä suuri talous kuin Saksa, noin puolet siitä, eli noin Italian kokoinen.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Eilisestä keskustelusta riittää moneen kirjoitukseen. Sivusimme myös mediaa. Masha Gessen sanoi monen kollegamme kertoneen hänelle, että toimittajat ovat kuin armeijassa. Vihollisen lausuntoja ei tarvitse tarkastaa.

"Taistelemme, olemme sodassa. Sillä mitä teemme ei ole mitään tekemistä asioiden toden pitävyyden tarkastamisen kanssa."

Tylyä, mutta viime päivien Suomi-uutisoinnin valossa hyvin loogista.

Gessen muistutti, että Kreml otti median haltuunsa Putinin ensimmäisen vallankumouksen aikana vuonna 2000.

-Ihmiset ottavat vastaan saamansa tiedon kuten annettuna. Sitä ei haasteta koskaan.

Harding kertoi, että täydellisin malli Putinin kaipaamasta mediasta olisi Russia Today. Kremlin hallitsema englanninkielinen propagandaa avoimesti levittävä televisiokanava.

-Länsi on kanavalla paha ja kaksinaismoralistinen. Venäjän asioita ei juurikaan käsitellä.

Venäjän televisio näyttää siistiltä kuin BBC tai CNN mutta television edustamat arvot ja toimittajien eettisyys ovat kaukana tasapuolisuudesta.

Juhani Putkinen

Jarmo, kiitos että olet edes hieman raottanut silmiäsi. Esimerkiksi vuoden 2008 elokuussa kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan et vielä ollut valmis - tai et uskaltanut - etsiä totuutta.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Jussi. Teen edelleen väitöskirjaa Georgian sodan myytin muotoutumisesta. Minulla on keskivertoa enemmän tietoa mahdollisista harhoista. Ja paljon muutakin kuin tietoa. ;)

Juhani Putkinen

Odotan todella uteliaana väitöskirjaasi.

Itse olen viettänyt hyvin monena peräkkäisenä vuotena Georgiassa varsin pitkän aikaa etsien totuutta. Olen ollut sekä tavallisen köyhän kansan, että viranomaisten parissa, puhumattakaan sotaan osallistuneista.

Olen kolunnut pääasiassa jalkaisin kaikki konfliktialueet tai niihin viittaavatkin, matkustanut kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla tavoilla ympäri Georgiaa keskustellen ihmisten kanssa.

Anna palaa vaan, luen suurella mielenkiinnolla.

Pääasiassa pahnan pohjimmaiseksi on jäänyt, että georgialaiset vihaavat sydämensä pohjasta imperialistista roistovaltiota Venäjää.

Juha Korhonen

Pitäisikö yllättyä? Harva kansakunta, joka on ollut Venäjän kanssa tekemisissä, rakastaa sitä.

Johan Lom Vastaus kommenttiin #31

Anekdootti puolalaisesta koulusta 70-luvulta:

Opettaja: "Miksi me rakastamme venäläisiä?"

Lech: "Koska he ovat vapauttaneet meidät."

Opettaja: "Oikein! Miksi me emme rakasta amerikkalaisia?"

Lech: "Koska he eivät ole vapauttaneet meitä!"

Aki Mönkkönen

Putinlandia on toki mafiavaltio, mutta öky? rikas sellainen. Päinvastoin kuin toisen mafioson, joka tulee tekemään Suomeen tarjousta, josta ei voi kieltäytyä, Vito... ei kun Mario -setä.

Koeta nyt sitten näiden kanssa elää kristillisesti.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

No älähän nyt. Italian pääministerin hallituksella tiedä vaikka olisi jatkuvuusongelmia, jos Berlusconi vetää tukensa alta pois. Niinkin voi aina käydä.

Toki pari tuomioistuinkäsittelyä voi hyvinkin asiat muuttaa taas parhain päin Berlun kannalta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Syyria-kytkös :epävakautta Lähi-itään oljyn hinta korkeana, sopii varsin hyvin kaiken muun sälän seassa maailmanpolitikkaan. öljyriippuvaisen valtion painaijaisuni -30% raakaöljyn hintaan.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tuli mieleen, että Venäjän tai minkään muunkaan maan kehitystä ei voi ennustaa. Jotakin ajateltua voi jälkeenpäin löytää, kuten tästä tekstistä vuodelta 2008.

"Zubkovin tultua nimitetyksi pääministeriksi pidettiin yhtenä loogisena kehityskuviona sitä, että lojaali, jo eläkeiässä oleva luottomies istuisi neljä vuotta presidenttinä. Hänen aikanaan presidenttien toimikaudet muutettaisiin 6–7 vuodeksi ja sitten VVP (Putin) palaisi hallitsemaan 12–14 vuotta. Tässä kuviossa keskeistä oli jo ajatus siitä, että Putin pääsee avaaman Sotshin olympialaiset."

http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/42521...

Keijo Koponen

Minulla on puolalainen naapuri, joka ei ole mikään suuri Venäjän ystävä historiallisista syistä kuten en minäkään.
Joten ihmetykseni oli suuri, kun hän kerran sanoi että toivottavasti Putin säilyy vallassa pitkään. Hän sitten selitti ihmeteltyäni, että koska Putin on niin korruptoitunut ja surkea johtaja, niin hänen aikanaan Venäjä on kykenemätön nousemaan todelliseksi suurvallaksi, ja sotilaalliseksi uhaksi länsi-Euroopalle.
Todellinen painajainen olisi jos Venäjän valtaan nousisi tehokas johtaja.
Täytyy sanoa että kyllä naapurini jutuissa vähän perää on.

Toimituksen poiminnat